2017. nov 21.

DeLorean (Tulajdonosi teszt)

írta: Karburátor
DeLorean (Tulajdonosi teszt)

“Egy újabb legenda érkezett a Karburátorra, melyet Sidaries a DeLorean Club Magyarország egyik alapítója mutat be.”

Hmmm. DeLorean. Nem is tudom, hogy hogyan álljak neki ennek az írásnak. Annyira sok mindent lehetne róla elmondani és még az is annyira kevés lenne. Szerintem kezdem egy minimális történelemmel, mert ezt az autót nem lehet a történelme nélkül nézni.

john-delorean.jpg

John Delorean a Pontiacnél és a Chevroletnél dolgozott. Mérnökből küzdötte fel magát az igazgatóhelyettesi pozícióig, mikor is nagyon jó fizetését és a jövendőbeli GM igazgatói posztot hátrahagyva lelépett (kirúgták) a cégtől. Ezt az eseményt sokan sokféleképpen magyarázták, de az biztos, hogy már a GM-nél megpróbálkozott egy DMC-hez hasonló autó létrehozásával, amit aztán a vezetés elkaszált. Ugyanis John megunta azt, hogy az amerikai gyártók átálltak az eldobható autókra, a több autót kiszolgáló egyenalvázakra, az egyediség feladására, ezért akarta az új típusú autóját.

Mikor ez nem sikerült, kilépett és megalapította a Delorean Motor Companyt, majd egy év alatt megépítette az autójának a prototípusát, ami habár előremutató megoldásokat tartalmazott, tömeggyártásra alkalmatlan volt. Emiatt kérte Colin Chapman segítségét, akivel együttműködve, a Lotus Esprit alvázát felhasználva, de az eredeti koncepció minden fontosabb elemét megtartva újraalkotta az autót.

dmc-12.jpeg

Az 1981 januártól 1982 októberig terjedő időszakról könyveket lehet megtölteni – ahogy ezt tették már előttem sokan, ezért nem megyek bele a részletekbe. A lényeg, hogy az ígéretesen indult vállalkozás néhány rossz döntés és balszerencse miatt másfél év alatt tönkrement és John Delorean a vádlottak padjára került. Ebben a történetben minden előkerül, ami egy filmhez szükséges. Van benne siker és bukás, szerelem, hit, sikkasztás, terrorizmus, fenyegetés és halál és minden más amit felsorolni nem is lehetne (vagy nem lenne politikailag korrekt :) ).

Az egész történet megkoronázása pedig az 1985-ös Vissza a Jövőbe című film, ami a hányatott sorsú autót halhatatlanná tette.

back-to-the-future.jpg

Vannak, akik úgy érzik, hogy a film, ami miatt mindenki csak időgépként gondol a Deloreanre, háttérbe helyezi az autó valós érdemeit és ebben van is igazság. Viszont ők elfelejtik azt, hogy a film nélkül az átlagember számára ez az autó nem is létezne, az autóstörténelmet ismerők számára pedig csak egy lenne azok közül az autógyárak közül, akik megpróbáltak maradandót alkotni, de belebuktak.

Hát ezután a bevezető után rátérek a kérdésekre:

Mit jelent számodra a típus? Miért ezt választottad?

dmc.jpg

A két kérdést összevonom, mert egymásból következik a válasz. A Delorean különleges autó, mind a koncepciója, mind a kinézete szempontjából. Ugyanis ezt az autót hosszú távra tervezték. Nem, itt nem a Kia 7 éves és feltételekkel súlyosbított garanciájára gondolok, sőt nem is a Ford élettartam garanciájára, ami mint kiderül 100-150000 kilométert jelent. A Mercedes 30 éves átrozsdásodási garanciája már hasonló, de ott is 30 évig minden szervizt szakszervizben kell végezni. Esélyes, ugye?
A Deloreannél megmondták, hogy 25 év a garancia az átrozsdásodásra. És kész. Nincs feltétel, rozsdamentes acél van. Lehet, hogy drága, de biztosan működik. A motorra ugyan nem adtak garanciát, de a 300000 kilométert minden gond nélkül elmegy, ha megkapja az olaját és hűtését. Van azonban sok fél millió kilométert futott autó is. Az előbb elmondottakra azonban a legjobb bizonyíték az, hogy tavaly az OT vizsgára felkészülés 70000Ft-ba került a restaurálatlan autómnak.

delorean-dmc-12.jpg

Szóval számomra ez a koncepció, a rozsdamentesség volt az igazán vonzó. Az ajtók és az autó általános harmóniája csak bónusz volt. Szóval számomra az autó a tartósságot jelenti. Azt, hogy tudom, hogy ha lesz benzin, akkor ez az autó 50 évesen ugyanígy fog működni és kinézni, mint ma.

Milyen érzések fűznek hozzá?

Ez komoly kérdés? Imádom :)
Persze amikor megint elköltök egy vagon pénzt hülyeségre, akkor meggondolom, hogy ennyire kell-e ez nekem, de mindig kiderül, hogy kell. Az autóval járó élmények megfizethetetlenek.

delorean.jpg

Milyen élmény vezetni? Milyenek a menetteljesítményei?

Sportos, de nem sport. Sokkal gyorsabbnak néz ki, mint amilyen valójában. 2,85 literes PRV6-os motor hajtja, ami a Peugeot, Renault, Volvo közreműködésével készült. Karakterisztikája alapján nem sportmotor, sokkal inkább GT. Lendületesen lehet vele közlekedni, a 100-ra gyorsulása 10,5 mp, a végsebessége pedig 199 km/h. Ezekkel az értékekkel versenyen nem lehetne nagyot villantani. Cserébe viszont az autó alacsony építése és Lotus futóműve miatt a kanyarsebessége nagyon jó.

delorean-oldalrol.jpg

Mi az, ami nem tetszik benne?

Hát ezen gondolkodnom kellett. Vannak gyengéi az autónak, de egyik sem olyan, ami kimondottan zavarna és ezért ne szeretném. A kilátás elég rossz az autóból, a fordulóköre is inkább kamionra hajaz és nem személyautóra. Viszont ezek is inkább érdekes tapasztalatok és nem pedig nemszeretem dolgok.

Hiányolsz belőle valamit?

Az ABS jól jönne néha. Sajnos 1981-ben ezt még nem fedezték fel. Ezt úgy kompenzálom, hogy november és március között nem használom az autót. Úgysem mennék vele, így van még egy okom.

Fenntartási költségek

Érdekes kérdés. Lehet magasnak és alacsonynak is nevezni, viszonyítás kérdése. Aránylag keveset megyek vele, kb. évi 4-5000 kilométert és az évi fenntartása 200000 Ft körül van, ami főleg szerelésekre és munkadíjra megy rá. Az alkatrészek nem drágák, a 13 éves Passatommal azonosak, viszont az autóhipochondriám sokat dob a költségeken. Mindig találok valami kis bizbaszt, amit szerelni lehet. Szóval nem olcsó a fenntartás, de a ritkaságához képest egyáltalán nem drága. Ja igen. A fogyasztása 8-13 liter körül alakul. Autópályán 120 körül 8l, városban tökölve 13l. Vegyesben 10-11 liter körül eszik. Szerintem bőven elfogadható.

Azt kaptad, amit vártál? Újra megvennéd?

delorean-a-parton.jpg

Úgy vettem az autót eBayen, hogy előtte nem is láttam. Sőt, előtte soha nem is ültem Deloreanben. Volt egy elképzelésem arról, hogy milyen lehet, de persze ennek a valósághoz nem sok köze volt. Az első út után már rendben ment minden és helyrerázódtak a fejemben a dolgok. Az emberekre gyakorolt hatását viszont teljesen eltaláltam. Szóval meg vagyok elégedve vele. És természetes, hogy újra megvenném.

Kinek ajánlod/Kinek nem?

Nem való bárkinek az biztos. Habár egy megbízható autó (Voltam vele többször külföldöm, még Írországban is. Természetesen lábon vittem), mégis sok szerelni való akad rajta. Nem komoly problémák, de kisebb dolgok mindig vannak. Habár a tartósságáról már beszéltem, de a 31 év az 31 év. A karosszériával ritkán kell törődni, de egy fékbetét, egy benzinpumpa, egy biztosíték vagy egy kis ragasztás valahol gyakran kell. Szóval szerintem annak való, aki amúgy is hobbiautós. Meg hát a vételi ára is magas. Egy normál jól működő példány 25000 euró körül van.

delorean-hatulrol.jpg

Hát ennyi lenne, ha bárkit jobban érdekel a téma, keressen meg minket a delorean.hu oldalon vagy a delorean.blog.hu-n . Ott minden van, ami a Deloreannel kapcsolatos.

Köszönöm Sidariesnek, hogy bemutatta autóját!

Szólj hozzá