2017. nov 21.

Tippek, tanácsok autófotózáshoz

írta: Karburátor
Tippek, tanácsok autófotózáshoz

“Borsics Gábor a Pannónia-Ring hivatalos fotósa osztja meg tapasztalatait autófotózással kapcsolatban.”

Szerintem a legfontosabb – eddigi tapasztalatok alapján -, hogy ha egy autót fotózol, akkor az autó legyen a kép FŐ motívuma. Ezalatt azt értem, hogy ha valamit fényképezel, akkor például egy másik autó, ember, villanyoszlop és egyéb utcai tárgyak ne vonják el a figyelmet a kép témájáról.
Próbáljuk az autót úgy pozicionálni a képen, hogy az EGÉSZ autó benne legyen. Gondolok itt arra, hogy ne lógjon ki például a teteje, az orra vagy épp a hátulja. Ehhez elég egy fél méteres hátralépés vagy néha pár cm-es.

Véleményem szerint nem előnyösek azok a képek, amelyeken csak az eleje, oldala, illetve hátulja látszik.
Ez annyira nem az autófotózáshoz tartozik, viszont ahhoz is van köze. Ha például este látunk a parkolóban egy autót, ahol kevés a fény, akkor a telefon vagy például egy kompakt fényképezőkép automatára állítva egyből megemeli az ISO értéket és rontja is a képminőséget. Inkább kézileg vegyük le az ISO-t minimumra és az adott fényképezőalkalmatosságot tegyük egy fix pontra, hogy ne mozogjon.

1_9.jpg

Az autókkal nagyon sokszor úgy parkolnak, hogy kitekerik a kormányt. Ilyenkor mindig az ellenkező oldalról kell fotózni (pl. ha jobbra van tekerve a kormány, akkor balról fényképezünk, hogy a felni szépen látszódjon).

2_5.jpg

Ha az autó menet közbe van, akkor nagyon szép SVENK-elt képeket készíthetünk. Ehhez szükséges természetesen némi gyakorlás. Mikor az autó közeledik, akkor ráfókuszálunk, majd végig megpróbáljuk rajta tartani a fényképezőgépet és miközben halad elkattintjuk a képet.

3_5.jpg

Autófotózással kapcsolatos kérdéseiteket nyugodtan tegyétek fel itt az honlapon.

Gábor képeit a következő oldalon érhetitek el:
nmb

Szólj hozzá